Oprava podpůrné zdi na náměstí

Z jara 2019 se vyboulila podpůrná zeď na náměstí a později, konkrétně v noci na 1. března 2019, (prý sama) spadla. Zemina za zdí se však nevyvalila a tak nedošlo ani k sesuvu dlažby náměstí. O tom jsem psal již dříve.

V průběhu měsíců června a července proběhla její rekonstrukce. Provedla ji Stavební společnost s.r.o. Hostinné. Nyní je již zeď opravena a aby byla pevnější, byla nejprve vystavěna mohutná železobetonová opěrná zeď se základem pro původní pískovcové kvádry, kterými nakonec byla obložena a to dokonce tak, že všechny kvádry jsou na původních místech ve zdi. Zátěž náměstí tak nyní spočívá na této železobetonové podpěrné zdi, avšak ta není vidět, takže vše vypadá jako před jejím zhroucením.

Jak můžete vidět na některých fotografiích, i za původní kamennou zdí stávala ještě jedna kamenná zeď, ale ta byla pouze z volně ložených kamenů, a tak zatížení kamenné zdi snižovala pouze částečně, protože jí protékala dešťová voda a ta následně mezi kamennými bloky protékala ven, a tím vymílala spoje mezi těmito kvádry.

Na opravu opěrné zdi bylo MěÚ Pilníkov dvakrát požádáno o dotaci. Poprvé v únoru 2018 a podruhé také v únoru 2019. Bohužel ani s jednou žádostí město neuspělo, takže celou částku 1 033 172,- Kč + DPH zaplatilo ze svého rozpočtu. A k tomu ještě platby za dotační žádosti (ENVIPARTNER, s.r.o. obdržela za žádost o dotaci z letošního února 10 000,- Kč – viz Zápis z veřejného zasedání 1/2019 bod 12) a dalších 34 000,- Kč + DPH stál v červenci 2017 projekt.

Ale stejně nebyla jiná možnost, než zeď opravit. Rozvalená přeci nemohla zůstat!

Rekonstrukci samozřejmě sledovali pracovníci trutnovského muzea, neboť je v Městské památkové zóně. Ti pak při opravě nalezli nějaké kosterní pozůstatky a další drobnosti z původního zrušeného hřbitova.

Související obrázky:

Příspěvek byl publikován v rubrice historické památky, město Pilníkov, reportážní fotografie se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.